Strona główna › Fora › XBOX › Sprzęt › [TUTORIAL] Kabel VGA
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 3 głosy, a ostatnio został zaktualizowany 13 lat, 10 miesięcy temu przez
Chrusta.
-
AutorWpisy
-
2009-04-02 o 19:48 #94
Frito
Uczestnik[align=center]UWAGA! – wszystko robisz na własną odpowiedzialność!
Przeczytaj dwa razy zanim zabierzesz się do pracy!Jak w temacie. Na prośbę Gangst3r napisałem tutka dzięki któremu wykonacie kabel VGA do XBOX’a.

AVIP – Wtyczka xbox’a
VGA – Wtyczka D-SUB 15 (vga)
SCART – Wtyczka Euro do TVPodane kondensatory na schemacie powinny się znajdować we wtyczce EURO – jeżeli ich nie ma to trudno
(podałem w razie gdyby były żeby każdy wiedział że wtyczkę vga należy przylutować przed nimi a nie za nimi).Przełącznik służy do przełączania pomiędzy trybem RGB (do tv) i VGA (do monitora). Po rozebraniu wtyczki xbox’a należy przełącznik/pstryczek/przycisk przylutować do pinu 11 i 12 tak by można było włączyć lub wyłączyć „mostek” na tych pinach (w oryginalnym kablu RGB ten mostek jest połączony, należy go rozlutować i poprowadzić kabelki do przełącznika). Ogólnie rzecz biorąc Schemat przedstawia dwu-funkcyjny kabel.
Można również wykonać go na bazie kabla Component (tu nie trzeba rozbierać wtyczki do xbox’a). Dla przykładu kabel VGA do PS2:

Oczywiście wtyczka jest inna bo ten jest do PS2, ale zasada ta sama gdyż cała operacja polega na tym by usunąć 3 końcówki od kabla COMPONENT:
– CZERWONĄ (nie pomylić z czerwona wtyczką od prawego kanału dźwięku!)
– ZIELONĄ
– NIEBIESKĄPo usunięciu tych wtyczek, należy odizolować trzy kable po tych wtyczkach i przylutować je do wtyku VGA w/g schematu powyżej (dotyczącego kabla Component).
Czerwony + idzie do PIN 1
Czerwony masa (kolor szary na schemacie) idzie do PIN 6Zielony + idzie do PIN 2
Zielony masa (kolor szary na schemacie) idzie do PIN 7Niebieski + idzie do PIN 3
Niebieski masa (kolor szary na schemacie) idzie do PIN 8I to wszystko

Do takiego kabelka musicie posiadać BIOS VGA i konsole w wersji 1.0-1.4 (nie pamiętam ale chyba 1.5 też podejdzie).[/align]
2009-04-04 o 13:03 #1297EvilBzyk
UczestnikTutorial fajny:) Jednak potrzebuje paru poprawek;)
Kabelek bedzie działał tylko z monitorami które obsługują SOG (Sync On Green)
TUTAJ << zaznaczone na zielono;) Aby poprawnie działał z resztą monitorów trzeba zastosować się do tego schematu (z układem LM1881):
[attachment=20]Lub dla konsol od 1.0 do 1.3 połączyć dodatkowo piny:
[attachment=21]
z odpowiednimi we wtyku VGA;) Do modów: nie wiem jak zrobić miniaturki więc proszę o poprawienie;)2009-04-06 o 00:24 #1299Frito
UczestnikNie pisałem nic o LM gdyż miało być to tanim kosztem, a poza tym LM jest ciężko dostać a większość monitorów nie potrzebuje LM. Aczkolwiek dobrym rozwiązaniem będą te punkty na płycie, tylko żeby połączyć je z wtykiem VGA to już trzeba wbudować gniazdo w obudowę :huh:
2009-04-07 o 11:19 #1300EvilBzyk
UczestnikFrito wrote:Nie pisałem nic o LM gdyż miało być to tanim kosztem, a poza tym LM jest ciężko dostać a większość monitorów nie potrzebuje LM. Aczkolwiek dobrym rozwiązaniem będą te punkty na płycie, tylko żeby połączyć je z wtykiem VGA to już trzeba wbudować gniazdo w obudowę :huh:Można wykonać to bez problemów na przewodzie.
Mam już 2 koncepcje:)
Jak pomierze swoją płytę miernikiem to powiem o co mi chodzi;)
Aha >> LM’a jeszcze ostatnio można było dostać w TME;)Gangst3r wrote:mogę dodać, że układ LM nie jest wymagany z koderami Connexant i Focus natomiast z wersją XCalibur znajdującą się w v1.6a,b bez niego ani rusz:P ja mam wersje 1.0 więc się obejdzie:DNie wiem jak kolego u Ciebie ale u mnie to nie ma opcje żeby bez LM’a był obraz (testowałem na płycie 1.1 oraz 1.4 i monitorku FLATRON F700B kabelek w trybie HDTV – mostek 2+3)
Z tego co wiem to na 1.6 kabelek NIE DZIAŁA:( – nie testowałem:);POFFTOP: Jak wam się podoba mój nowy kabelek? Zrobiłem go z nudów:) LINK>> http://s598.photobucket.com/albums/tt62/EvilBzyk/Xbox/
2012-04-10 o 19:09 #1969Chrusta
UczestnikPodłączałem monitor, dolutowałem vsync i hsync do płyty, ale nie działa. Mam Xboxa 1.1, bios EvoX M8 Plus. W czym może być problem?
2012-04-10 o 19:28 #1970EvilBzyk
UczestnikChrusta wrote:Podłączałem monitor, dolutowałem vsync i hsync do płyty, ale nie działa. Mam Xboxa 1.1, bios EvoX M8 Plus. W czym może być problem?Frito wrote:Do takiego kabelka musicie posiadać BIOS VGA i konsole w wersji 1.0-1.4 (nie pamiętam ale chyba 1.5 też podejdzie).[/align]Podziel TSOP na 2 banki. Jeden sflashuj biosem VGA a drugi jakimś zwykłym (np takim jak masz) – jak nie wiesz jak to zrobić to poszukaj, ale to proste

vsync i hsync oczywiście przylutowałeś tak:
2012-04-10 o 19:46 #1971Chrusta
UczestnikCo to za scalak? Te wyjścia z pierwszego obrazka trzeba jeszcze przez ten scalak podłączać? To już chyba lepiej wykorzystać rozwiązanie z LM1881, gdzie sens i logika?
A jak wgrać 2 biosy na raz? EvolutionX najpierw kasuje, a później ładuje bios, więc nawet jak bym chciał wgrać jeden bios po drugim to ten pierwszy się skasuje.
2012-04-12 o 11:37 #1973EvilBzyk
UczestnikChrusta wrote:Co to za scalak? Te wyjścia z pierwszego obrazka trzeba jeszcze przez ten scalak podłączać? To już chyba lepiej wykorzystać rozwiązanie z LM1881, gdzie sens i logika?A jak wgrać 2 biosy na raz? EvolutionX najpierw kasuje, a później ładuje bios, więc nawet jak bym chciał wgrać jeden bios po drugim to ten pierwszy się skasuje.
To rozwiązanie jest lepsze.
Co do biosu to najpierw musisz zrobić przełącznik 2 pozycyjny (dzieli TSOP na 2 banki po 512 kb). Poszukaj na forum a dowiesz się o co chodzi
Najpierw flashujesz jeden bank później przełączasz i drugi. Masz 2 biosy przełączane przełącznikem
2012-04-12 o 16:24 #1974Chrusta
UczestnikCo do wgrywania dwóch biosów to już wiem co i jak.
Przeszukałem moje zapasy i nie mam pod ręką tego scalaka, tym bardziej LM1881, więc najpierw spróbuję wgrać bios VGA i zobaczę czy działa. Ten monitor nie jest jakiś stary, chyba jakiś LG 17″, nie pamiętam bo korzystam teraz z LCD, jest szansa że zadziała bez podłączonych hsync i vsync?
Drugie pytanie, gdzieś czytałem że np. jak się używa oryginalnego biosu i vga to obraz jest jasnozielony, w takim razie po co jest wyjście VGA skoro można z niego korzystać tylko na przerobionym biosie? Chyba, że piny r, g, b nie są docelowo przeznaczone do VGA.
Drugie pytanie, chcę zrobić w ten sposób drugiego xboxa znajomemu, chciałbym zrobić to mniej więcej tak:
http://imgur.com/nnXC6.jpg
ale da się korzystać z wyjścia video na chinch i VGA bez żadnego przełączania biosów? Wszystkie aplikacje, itp, będą normalnie działać?PS. Mógłbyś podrzucić jakieś w miarę aktualny i dobry bios VGA? Szukam na necie i wszystko nieaktualne, ciężko znaleźć. Mam xboxa 1.1. A nie ma biosów np. EvoX M8 Plus (taki mam) z obsługą VGA?
EDIT
Znalazłem coś o „VGA patcher”, tylko zobacz np. tutaj: http://www.xbins.org/index.php?action=search&searchtxt=+VGA+
jaki jest sens w umieszczaniu samych plików .nfo?
A pozatym:
http://www.xbins.org/nfo.php?file=xboxnfo1592.nfo
Czy nie można po prostu umieścić gdzieś w necie zpatchowanego M8 Plus, bo dla mnie robienie programu po to, żeby każdy sam sobie zpatchował także jest bez sensu.EDIT2
Wgrałem dwa biosy, zwykły Evox M8 + i Evox M8 Plus VGA, konkretnie chyba fc.137, używałem vga patchera, ale mój monitor wywala komunikat „Out Of range”, nawet jak ustawiłem w configu tryb 480p. Na chinchu objaw jest taki jak powinien być, tzn na zwykłym biosie normalny obraz, a na biosie vga z zieloną mgiełką.2012-04-21 o 00:40 #1975Chrusta
UczestnikCoś się ruszyło. Pokazuje się logo Xboxa, dalej już mój monitor pokazuje „Out of range”, każdy wie chyba co to znaczy. Gry z płyty też chodzą ok, tylko jak wejdzie do dasha to nie działa. Kombinowałem różne ustawienia, np. tak:
Code:i w żaden sposób nie działa. Jakieś pomysły?
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.